Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2700

2700. Ennyi ember halt meg magyar oldalról 1956-ban, közvetlenül az ellenséggel vívott hősies harcban. Ma rájuk emlékezünk.

article preview

    Rájuk, és az eszméjükre. Az eszmére, ami átszőttehonvedelem.jpg 1848-at és ami folytonos a magyar történelemben. Az eszme, ami azt mondatja velünk, magyarokkal, hogy függetlenek vagyunk, és szabadok, a szavak és alapeszménk minden értelmében, és ha ez nem így van, akkor inkább meghalunk, mint hogy meghunyászkodva hatalom, pénz, vagy személyek előtt, rongy életünket tengessük tovább.

 

   unnep.jpg Ma nem egyszerűen hétvége van, és nem is a nagy pártszólamok, és önfényezések ünneplésének a napja. Ma az a nap van, amikor emlékezünk. Emlékezünk a hőseinkre, és ünnepeljük őket. Gyertyát gyújtunk értük, és megértjük, hogy mindaz, amit tettek, és amiért harcoltak, voltak akár bűnözők, diákok, egyszerű hétköznapi dolgozó emberek, vagy köztiszteletben álló személyek azért tette őket hőssé, mert szembe szálltak az ország, és a világ alantas, negatív erőivel. Ők azok, akik, ha most élnének, büszkén nézhetnének a tükörképük szemébe, és mondhatnák, hogy a legtöbbet is képesek voltak odaadni a közösségért, ami talán nem is érdemelte meg. Mert hogy is érdemelné meg az a közösség, amelynek az adós- és bérrabszolgasors, a szellemi és fizikális elnyomás, a kizsákmányolás is megfelel, amely buzgón hisz, és leborul hazugok lába előtt, amelynek máról holnapra tengetett másoktól örökké függő, és szabályozott életkörülményei fontosabbak annál az életnél, amelyet úgy nevezhetünk, hogy független, szabad, önálló élet?

osok-harcosok.jpg

Gyertyát gyújtok...

 

    Gyertyát… Veletek, most is e szavakat értő, és megértő testvéreim, és aggódó szemekkel a Haza elkeserítő jelenét figyelő hős, harcos elődeink! Hiszem, és remélem, hogy valahol e honban a mai napon is égni fog legalább 2700 gyertya.

 

Fáber Károly

 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< December / 2022 >>