Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kis sziget nagy tervei

Rakéták vezetik fel az új korszakot. A konfliktus a cyber térből indult.

article preview

    Ahhoz, hogy megértsük a kínai, amerikai, taiwani konfliktus lényegét, és értelmezhessük, vajon a határozott kínai fenyegetés ellenére miért vállalta a kockázatot Nancy Pelosi az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, hogy egy huszáros vágással villámlátogatást tegyen, először a számítástechnika új korszakában kell kutakodnunk.

 

     A Google 2019-ben mutatta be 53 qubites quantum számítógépét. Kína 2020-ban jelentkezet a Sycamore elnevezésű quantum számítógépével, amely az Interesting Engineering cikke szerint 66 qubittel körözte le a nyugati Google, IBM, és más kisebb cégek eszközeit. szamitogep.jpgA quantum gépek rendkívüli képességeit nem csak a tudomány dinamikus fejlődésére, hanem többek közt a titkosszolgálati, adatkezelési, hadászati területeken is korszakalkotó szinten lehet használni. A kormányok, és más nemzetközi szervezetek a titkosításaikat hagyományos számítógépeken, és tárolókon zárták el, csakhogy amíg egy hagyományos számítógépnek, és programnak a kulcsok feltörése akár évtizedekbe telhet, addig egy quantum számítógép számára ez nagyjából egy másodperces feladat. Az információ, pedig –mint tudjuk- korunkban a pénz, és a hatalom alapja, így aztán minden hatalmi pozícióra törő kormány igyekszik a quantum verseny képzeletbeli dobogójának élére állni.

 

      Joseph Wu taiwani külügyminiszter még 2020-ban kinyilvánította, hogy Taiwan komoly részt vállal nem csak a quantum chipek gyártásában, hanem a félvezetők gyártásáról áttér a quantum technológia internet.jpgszempontjából rendkívül fontos szupravezetők gyártására. Ezzel a „kis sziget” a számítástechnika elkövetkezendő időszakának meghatározó pontjává válik. A quantum időszak nyerő pozíciójához ezért immár nem is annyira politikailag, hanem stratégiailag fontos, hogy Taiwan „kinek dolgozik”. Kína előhúzta a hatalmi, és történelmi hivatkozású kártyáit, míg az USA a függetlenség védőjeként jelentkezik, ám a valós ok az elkövetkező évtizedek, de lehet, hogy az egész évszázad gazdasági nagyhatalmi pozíciójának elnyerése, és megszilárdítása.

 

      A technikai fölényen kívül, az új technológiával foglalkozó cégek várható tőzsdei csúcsra járása sem elhanyagolható. Bár már most is vásárolhatók a quantum technikával, annak alkatrészgyártásával, és fejlesztésével foglalkozó cégek részvényei, de ezek hozama jelenleg még nem számottevő, és a kimutatások szerint mindössze egy amerikai, és egy kanadai cég hozamát lehet magasnak jellemezni, míg többnek közepes, és a legtöbbnek alacsony hozamot jeleznek. A quantum technika terjedésével, és a jövőben robbanásszerű felfutásával azonban a gyártó cégek kötvényei várhatóan szárnyalni fognak, amelyek a befektetők számára elképzelhetetlen profitot eredményeznek majd.

 

     Visszatérve azonban a jelenünkbe, és értelmezve a leírtakat, nyilvánvalóvá vált, hogy a kiélezett helyzet sajnos nem csak presztizs, vagy politikai jellegű, hanem a jövő hatalmi struktúrájának kialakulását eredményezheti, amelyet egyik fél sem fog elengedni. Kérdés, hogy a térségben esetlegesen bekövetkező háborút felvállalnak-e annak árán is, hogy a szigetországban már működő termelő egységek megsemmisülését kockáztatnák? Az is kérdés, hogy Pelosi landolása nem azért történt-e, hogy bizonyos üzeneteket, amelyek annyira titkosak, hogy nem kockáztathatják meg távközlésen keresztül, személyesen adjon át? - mint ahogy Pelosi célzott is erre a CNN-nek adott interjújában.

 

Fáber Károly

 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Február / 2023 >>