Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rendszerváltás érdeklődés híján elmarad?

Valóban bukdácsolás a rendszerváltás, vagy valami más a hiba?

 

article preview

Mind többen jönnek rá, hogy a pártrendszer, és a politikusok abszolutisztikus hatalma a magyar társadalom számára kifejezetten káros. Létrejöttek, és létrejönnek próbálkozások, csoportok, előkerülnek személyek időről - időre, azonban a rendszerváltás nem tud megvalósulni.

Hol személyi ellentéteken, hol a szerveződések kudarcán bukik el az egyébként mind sürgetőbb, és kívánatosabb folyamat megvalósulása. Közben nő a társadalmi feszültség, és a közösségi oldalak felrobbannak a mind ingerültebbé váló hozzászólás áradatoktól. Ugyan ekkor azt hallhatjuk, láthatjuk, hogy a pártok, és politikusaik még mindig több száz aláírást kapnak egy nap alatt is azoktól, akik még mindig hisznek nekik. A társadalom nagy része nincs meggyőzve arról, hogy a közélet, és a politikai berendezkedés teljes megváltoztatása által lesz az életük könnyebb, kiszámíthatóbb.

 

A kérdésre adhatunk olyan egyszerű válaszokat, hogy a fel-, feltűnő közvélemény formálók, megmondó emberek, csoportok felkészületlenek, a kommunikációjuk nem hatékony, nem meggyőző erejű, közülük néhányak hitelessége, pedig finoman fogalmazva is tökéletesen megbukott. Azt is említenünk kell a lassú, és döcögős, megoldást nem eredményező próbálkozásokkal kapcsolatban, hogy csak közösségi média, és néhány saját honlap vékonyan látogatott, vagy éppen trollok által szétrágott csatornáin keresztül juthatnak el a közönséghez, mivel a „közszolgálatra” fenntartott állami média a szereptévesztése következtében kizárólag az épp hatalmon lévők maradéktalan kiszolgálása mögé állt fel.

 

A sikertelenség mélyén azonban ennél komolyabb okokat kell keresnünk! A társadalmat alkotó emberek programozottsága a legfőbb ok. Az alapvető probléma abban a tévhitben leledzik, mely szerint a politika, és annak résztvevői nem igényelnek társadalmi ellenőrzést, vagy direkt irányítást, mivel azért vannak, hogy intézzék a „dolgokat”, amivel egy hétköznapi embernek már nem kell foglalkoznia, hiszen nem is ért hozzá. Ennek a gondolatsornak csak az utolsó része igaz, vagyis, hogy többnyire nem értenek hozzá az emberek, még ahhoz sem, hogy egészen pontosan meghatározzák, mit várnának, vagy várhatnának el egy államtól, vagy egy önkormányzattól, arról már nem is beszélve, hogy milyen jogaik, és jogosultságaik lennének. Elhiszik, mert elhitették velük, hogy a törvényeket fölöttük „szakembereknek” kell megalkotniuk, és azok úgy jók, nekik nem kell, és nem is szabad beleszólniuk.

Látjuk azt is, hogy tökéletesen megfelelőnek tartják, amikor támogatniuk kell olyan képviselőknek nevezett személyeket, akik történetesen nem is a választókörzetük szülöttjei, vagy lakói, akikről csak annyit tudnak, amit azok közzé tesznek magukról, és akiket megválasztásuk után egy hangszigetelt, törhetetlen üvegfal választ el a szavazóiktól, amely ráadásul a számukra nem is átlátszó, hiszen nincs szükségük, hogy lássák, mi történik azokkal, akik támogatták, de akikért semmilyen felelősséget nem vállalnak. A hatalom számára nem lényeges sőt, inkább kívánatos, hogy az alattvalóknak ne legyen sok ismerete a jogaikról. Épp ezért alkotnak kusza, homályos, kiskapukkal teli törvényeket, szabályozásokat.

 

Az ébredés első lépése tehát mindenkinek az kell, hogy legyen, hogy ismerje meg, ki is ő valójában, hol, miben él, és mi hat, vagy hathat rá. Tudatára kell ébredni, mi érvényes, és mi nem, mely jogok hitelesek és legálisak, és melyek nem. Sokan már most igét terjesztenek úgy, hogy épp csak felnyitották a szemüket, de nem tudják meghatározni a helyzetüket sem, nem hogy a társadalom állapotát, még kevésbé a világ helyzetét, a benne lévő összefüggéseket, folyamatokat, és azok országunkra, és ránk nehezedő hatásait, következményeit.

 

 

E cikk írásakor utcára hívtak embereket, rendszerváltást ígérve, 273562357_2051450875024327_1712315086808951300_n.jpgváltozásról beszélve olyan emberek, akiknek a tudása addig terjed, hogy teljes rendszerváltás kell. Féligazságokról, és teljes valótlanságokról merészelnek szólni olyan emberek előtt, akiknek az életében a rendszerváltás a folytatás, vagy a vég kérdését meríti ki. Lelkesedve mennek ki sokan a számukra ismeretlen személyek rendezvényére zászlókat lobogtatva, elvárásokkal, reményekkel telve, hogy aztán a nap végén friss levegővel feltöltődve, de keserű lélekkel vegyék tudomásul, hogy megint nem sikerült, hogy megint tisztességtelen emberek játékszerei voltak csupán. Biodíszletei valakiknek, akiknek csak annyi a fontos, hogy a nevükre mennyi embert tudtak összehívni egy időben egy helyre, de semmi fogalmuk nincs arról, ha még egy kritikus tömeg meg is jelenne, ugyan mihez kéne, vagy lehet akkor kezdeni.

 

Mindez persze nem kell, hogy elvegye a kedvet, vagy hogy bárkiben is megfogalmazza a feladást, vagy előhozza a kudarc élményét! A sikertelenség nem azért van, mert ő kevés lenne, vagy nem tett meg mindent, ami épp most tőle tellett! A sikertelenség most csak egy napi tananyag adag, amely arra hivatott, hogy buzdítsa, készítse fel magát, ismerje meg a jogait, ismerje meg a lehetőségeket, és egyszer, s mindenkorra jegyezze meg, ha valaki valahová hívja, ha valamit ígér, abban nem kell vakon bízni, hanem utána nézni, ki az ígérő, mit tett eddig, mit ígér, és annak mennyi a realitása. A felkészültség, a tudás, a tudatosulás mind kevesebb kudarcélményt fog eredményezni.

 

Emberek, a parkban, a változás bennetek kell, hogy elinduljon, és amikor felkészülten, tudatosan mozdulunk együtt, akkor lesz változás is! Igaz, ez nem csak arról szól, hogy valaki feláll egy emelvényre és megmond, megold valamit, vagy mindent. Immár az újabb tapasztalattal a háta mögött bárki láthatja, míg a vak hit, és naiv bizalom semmire sem vezet, addig a felkészültség kétszeresen használ: egyrészt többek leszünk a tudásunk által, másrészt megjelenik a legfontosabb, a képesség. A képesség, hogy ténylegesen képesek legyünk együttes erővel rendszert váltani.

 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>