Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éhezők viadala

Érzékenyítés, vagy érzéstelenítés?

article preview

     A kérdés most nem a genderelmélet kapcsán merül fel, hanem az életszínvonal zuhanás, kontra társadalmi reakciók vetületében. A mind durvábban elszabaduló infláció megállítja, és visszavonulásra kényszeríti a világ társadalmait, amelyek egyelőre teljesen sikertelenül tiltakoznak az életkörülményeiket visszavágni szándékozó euro-atlanti gazdaság irányítóinak törekvéseivel szemben. A sikertelenség abból adódik, hogy a társadalmakat alkotó mind szélesebb körű elszegényedésre ítélt rétegek még a helyzetet előidéző körülményekkel, okokkal sincsenek tisztában, nem hogy a mélygazdasági-politikai viszonyokkal. Ezt mutatja, hogy a tiltakozási, csak figyelem felkeltésre alkalmas módszereket összetévesztik az átmeneti megoldásokat eredményező eszközökkel. A globális, és helyi hatalmi struktúrát felszámolni képes képleteket, pedig már csak a még a társadalmak jelentős hányada által is megmosolygott „konteósnak” bélyegzett szűk réteg látja át valamilyen szinten.

 
 
    A HonHíren szinte már unalomig ismételt realitás, hogy demonstrációval, performanszokkal, flash-mobokkal csak valódi közvetlen demokráciákban, tényleges közhatalom esetén lehet változtatásokat eszközölni. Magánhatalom alá vont államokban az átmeneti változtatást kizárólag társadalmi kényszer gyakorlásával érhetnek el a helyzetüket el nem fogadó emberek. Ilyen kényszer állapotot idéz elő a tényleges munkabeszűntetés, a kötelezettségek általános megtagadása, az adóbefizetések bojkottálása. A valódi és állandó változást, viszont már csak a rendszer megváltoztatása, azaz a közhatalom, és a közvetlen demokratikus berendezkedés helyreállítása hozhat.
 
 
    A jelenlegi helyzetben a hatalom arra érzékenyíti a társadalmat, hogy elfogadja az egyre kiszolgáltatottabb állapotokat, ráadásul elérzéstelenedve, azaz beletörődéssel. Napjainkban ennek a második fázisában még okokat szolgáltatnak, úgy mint járványhelyzet, háború, klímakatasztrófa, túlszaporodás. A folyamatokat nem átlátó társadalmakat átprogramozzák, majd fájdalommentesen jogok, és gazdasági körülmények tekintetében visszaszorítják. A kollektív felejtést kihasználva a világ lakói számára néhány generáció múltán természetessé válik mind az egyéni egzisztenciális, mind a mentális fejlődés nem léte, és csak direkt irányított folyamatok szerint lesznek képesek ellátni a gazdasági életből hatalmi irányítókká változó szűk rétegek luxus létét biztosító szolgálatukat.
 
 
     A közelmúltban idehaza a tanárok, és a szemetesek tettek lépéseket, hogy helyzetükön változtassanak. Kettőjük közül a szemetesek ismerték fel, és merték/tudták meglépni a hatékonyabb módszert, a teljes munkabeszüntetést. Vajon eljut-e a lakosság arra a felismerésre, és gyakorlatra, hogy meglépje a kártékony rendszer felszámolását, vagy tovább halad az önmegsemmisítő érzéstelenítés útján?
 
 
 
 
 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< December / 2022 >>