Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdasági válság, vagy járványügyi álság??

Napjaink igen jelentős kérdése a fogyasztói társadalom, és a gazdaság versenyfutása. Melyik marad alul?

article preview

     A napi gazdasági hírek olvasói tapasztalhatják, hogy valami nagyon megrendült a világ gazdasági teljesítményében. A tengeri szállítás jelentős drágulása, a chipgyártás lelassulása, a gépkocsi, és elektronikai cikkek előállításának válsághelyzete, a faipart érintő kezelhetetlenné vált drágulási folyamat, az energiahordozók, és üzemanyagok árainak emelkedése, és a világszerte különböző mértékben megjelenő, és emelkedő infláció talán még nem is kapott akkora figyelmet. A napjainkban a mesterségesen fenntartott járványhelyzet mögé rejtett, Németországban, és Hollandiában már a hétköznapok valóságává vált, nem mindennapos árucikkeket forgalmazó üzletek bezárása a lakosság számára, viszont már több, mint figyelmeztető jel.

 

     Magyarországon a legfrissebb gazdasági becslések alapján az infláció meglódulása, a reálbérek, és a vállalatokat nyomás alá helyező bérminimumok előirányzott mértékű emelése egy második lefelé vezető spirál fenyegető  jelenlétéről tanúskodik a fent ismertetett nemzetközi gazdasági helyzet árnyékában. Közgazdasági előrejelzések szerint a jövő évben tapasztalható drágulások, és a reálkeresetek aránya olyan bizonytalanságot eredményezhet, amely során a járványhelyzet következtében már egyébként is megrendült cégek csak jelentős támogatások révén tudnak fennmaradni. Az állami támogatásokat viszont egy kifullasztott költségvetéssel, és egy brutálisan duzzadó államadóssági folyamattal terhelten igen nehéz lesz biztosítani. A helyzet a lakosság esetleges maradék megtakarításainak sem kedvez majd, hiszen a drágulások a termékek mindegyikére hatást gyakorolnak, míg a jövedelmek az imént ismertetett okok miatt csak bizonyos határokon belül emelkedhetnek. A cégek legnagyobb problémája a gazdasági nehézségek mellett továbbra is a munkaerő hiány, ezen belül, pedig a jól képzett, és gyakorlattal rendelkező szakemberek elégtelen száma. Figyelembe véve, hogy a munkaerő piac évente nagyjából 30 ezer nyugdíjba vonuló, valamint a továbbra is jelentős létszámú, egzisztenciális okok miatt elvándorló dolgozót veszít, a termelő és szolgáltató szektor még nagyobb fokú ellehetetlenülése következik be.

 

     Az összeomlás szélén egyensúlyozó egészségügyi rendszer, amelyet a globális hatalom irányította kormányzat még további rossz intézkedésekkel terhel, csak nagyon korlátozott módon képes ellátni azokat a dolgozókat, akiknek mielőbbi gyógyulása, és munkaképessé válása létfontosságú lenne a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben. Közgazdasági szempontból is tragikus, hogy az emberkísérlet miatt megbetegedett, munkaképességét vesztett, vagy elhalálozott dolgozók munkaereje  ideiglenesen, vagy véglegesen megszűnt.

 

     Mind nyilvánvalóbbá válik a MAGYARORSZÁG nevű cégállam gazdasági rendszerének, modeljének, és vezetőségének életképtelensége, és épp ezért felszámolásának sürgőssége, még akkor is, ha a jelenleg minden problémára vak, pénzpórázon tartott média által fenntartott félelem, és az által manipulált társadalom figyelmét hosszabb-rövidebb időre a kitalált vírushelyzet aktualitásban tartásával el is tudják vonni a valóságos kiváltó okokról.

 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>