Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kitörés

Jogunkban áll változtatni, de hogy is lehetne?

article preview

    Az emberi közösségek a megélhetésük biztosítására, az egymás közötti viselkedési normák meghatározására, és a védelmük érdekében szabályokat alkottak, amelyek meghatározzák a szerveződésük formáját. A társadalmak működését a hatalmi rendeződésük szerint irányítottként, illetve önrendelkezőként különböztethetjük meg. Irányítottnak számít a királyság, a császárság, a diktatúra, a közvetett demokrácia, és a magán-, vagy cégállam, míg önrendelkező a közvetlen demokrácia. A történelem során azt tapasztalhatjuk, hogy az önrendelkezés állapotok csak ritkán, és az irányított társadalmi berendezkedésekhez képest rövid ideig léteztek. Sajnálatos ez a tapasztalat, annál is inkább, mert az egyének kiteljesülése szempontjából éppen ez lenne a legideálisabb állapot. Az uralkodók, diktátorok, kormányzók, vezető személyek, és pártok alá rendeződött társadalom egyértelműen lemond a körülményei önmeghatározásáról, a számára megfelelő állapot megvalósításáról. Az ide születő emberek tudata annyira magáévá teszi a hierarchiában alárendelő állapotot, hogy az annál sokkal életszerűbb, és természetesebb önirányítás megvalósítását szinte elképzelhetetlennek tartja. Teljesen természetesnek véli ugyan akkor, hogy a szabadidős elfoglaltságairól maga döntsön, ám értetlenül viszonyul az életkörülményeit meghatározó feltételek saját alakításával kapcsolatban.

 
 
    A társadalom önrendelkezése felé vezető úton az első lépés tehát, az ember egyéni szabadsága, jogai, létkörülményei felismerése, meghatározása, és beteljesítése. Egyszerűnek tűnhet bár ez az alapvető első lépés, de mégsem az egészen! Az egyén szabadsága ugyanis a közösségben nem lehet korlátlan, hanem közösségi szabályok -szokásjogok- határozzák meg, máskülönben a világ anarchiába süllyedne. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadhatóan összegyűjtötte az ember együttélési szabályait, rámutatva fizikális létének, jogi állapotának, vagyoni és társadalmi helyzetének szabadságaira, védelmére, és kiterjedésére.
Világunkban azonban az ember alárendelése rögtön megtörténik, amint az irányított társadalom alkotta valamely államban személlyé minősítik, és különböző ideológiák mentén nem csak megosszák, hanem még szembe is állítják másokkal. Egyéni identitását ettől kezdve veszíti el, és átprogramozottan érdek, valamint hatalmi körök és személyek minden téren manipulált alanyává változik.
 
    Életünk, és életminőségünk jobbátétele, a kitörési lehetőségünk attól függ tehát, hogy ráébredünk kik vagyunk, mit akarunk, hová tartunk. Konrad Lorenz könyvcímét idézve azt mondhatjuk, hogy a kezdet: „Ismerd meg önmagad!”
 
 
 
 
 


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>